PANDEMIA #8

Podziel się z innymi - udostępnij w social mediach

RECEPTURA PODANA PRZEZ WHO

Receptura WHO - Płyn do dezynfekcji

DIY - INSTRUKCJA - PŁYN DO DEZYNFEKCJI

Na dziś przygotowałam dla Was instrukcję – jak samodzielnie przygotować płyn do dezynfekcji – nie tylko rąk, ale także klamek (wg receptury podanej przez WHO)

SKŁADNIKI NA 1 LITR PŁYNU

Do przygotowania 1 litra płynu dezynfekującego potrzebne będą nam następujące składniki:
🔸 833 ml alkoholu 96% (spirytus),
🔸 42 ml wody utlenionej 3% (zwalcza przetrwalniki bakterii),
🔸 15 ml gliceryna 98%,
🔸 woda (destylowana lub zimna woda przegotowana),
🔸 zakręcany pojemnik o pojemności 1 litra.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki wlej do pojemniczka (wodę dodaj na samym końcu w takiej ilości, aby uzupełnić płyn do 1 litra).

Możliwie szybko zakręć pojemnik, aby zapobiec parowaniu alkoholu i delikatnie nim wstrząśnij.

Odstaw na co najmniej 72 godziny (aby zniszczyć zanieczyszczenia, które mogły się dostać do preparatu w mało sterylnych warunkach domowych).

DODATKOWE INFORMACJE

Jeśli chcesz otrzymać inną ilość płynu dezynfekującego, pamiętaj o dokładnym przeliczeniu i zachowaniu proporcji składników.

Link do oryginalnej instrukcji:

https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

💙 A czy Ty masz jakieś domowe sposoby, które przydadzą się w tym trudnym dla nas wszystkich czasie?

🧡 Jeśli tak – podziel się w komentarzu!  

Polubisz? Będzie mi bardzo miło :)

Podziel się z innymi - udostępnij w social mediach

Dodaj komentarz

×
×

Koszyk